avslag på lån

 Avslag på  direktlån?

Funderar du på att ansöka om ett direktlån? Då kan det vara bra att få koll på faktorer i din ekonomi som kan sätta käppar i hjulet för din ansökan. Många av företagen som erbjuder direktlån har en relativt öppen inställning till vem som kan ansöka om direktlån. Men det finns givna faktorer som direkt kan leda till avslag.

Obetalt skuldsaldo

Innan du får ta ytterligare ett lån, så vill kreditföretag säkerställa så att du verkligen har för avsikt att amortera ditt lån och betala räntekostnaden. Därför så kommer de alltid att neka dig ytterligare ett lån, såvida du inte har löst det gamla. De vill ju heller inte att du ska ”betala lån med nya lån” och på så vis riskera att hamna i en ekonomisk fälla. Alltså i en situation där räntan på sikt bygger upp ett lånekapital som du inte kan lösa.

Betalningsanmärkning

Nej, det är inte alla kreditföretag som ger avslag bara för att du har en betalningsanmärkning. Många gör det visserligen, alltså ger avslag direkt. Storbankerna skulle exempelvis aldrig drömma om att ge lån till någon som gjort sig skyldig till en betalningsanmärkning. Däremot så finns det företag som specialiserat sig på denna typ av lånegrupp, såsom Bluestep.

Men rent allmänt brukar inställningen vara mer öppen hos de kreditföretag som verkar på marknaden för direktlån. Lån där du kan ansöka direkt på nätet, och som ofta innebär en mindre lånesumma, och snabba besked. Men även bland dessa kreditföretag, finns det enskilda aktörer som inte lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkning.

Ingen inkomst

Har du ingen registrerat inkomst, eller kan uppvisa något hållbart bevis för att du fått jobb, eller har någon ”seriös” återkommande inkomst som gäller inom en snar framtid – ja, då är sannolikheten stor att du får avslag. Oavsett storleken på lånesumman, så vill ju kreditföretaget alltid försäkra sig om att de får sina pengar tillbaka, med ränta.

Fel ålder

Det vanliga är att man måste vara 18 år gammal för att få ta ett lån. Detta är alltså den nedre gränsen, men vissa kreditföretag sätter egna åldersgränser som kan sträcka sig upp till 25 år. Är du 19 och får avslag, trots att du inte kan se någon annan anledning, så är det förmoligen din ålder som är för låg.

Låg kreditvärdighet

Hög kreditscoring får individer med hög lön, gott om sparade pengar, inga betalningsanmärkningar och en allmänt solid ekonomi. Ordning och reda med andra ord. (Alltså i princip individer som förmodligen aldrig kommer att behöva ta ett snabblån.) Alla banker och kreditföretag gör sin egen kreditbedömning.

Vissa använder sig av väldigt enkla faktorer, medans andra har väldigt komplexa uträkningar och titta på många olika faktorer. Detta gäller även företag som ger direktlån, så om du får avslag kan det innebär att du inte nått upp till den lägsta gränsen för deras kreditscoring.