banklån-blanco

Blancolån

När man behöver låna pengar finns det många olika sorters snabblån att ta. Ska man ta ett större lån är det ofta ett lån med säkerhet, vilket innebär att man lånar med sitt hus eller liknande som säkerhet. Lån utan säkerhet kallas blancolån.

Lån utan säkerhet

Ett blancolån betyder alltså att långivaren inte har någon säkerhet, utan helt måste förlita sig på att låntagaren sköter sin återbetalning enligt överenskommelsen. Det är därför man tar en kreditupplysning på låntagaren, för att få reda på om denne skött sina tidigare återbetalningar, och om inkomsten är tillräckligt hög för att kunna klara lånet.

Med ett blancolån kan man låna allt från några få tusenlappar till flera hundra tusen kronor. Det som avgör storleken på lånet är förstås vad man tänkt använda pengarna till. När det sedan kommer till om banken beviljar ett blanco lån eller ej, är det ett antal faktorer som spelar in. Långivaren vill  vara säker på att man kan och vill betala tillbaka sitt lån. Därför vill de ha uppgifter om inkomst, anställning, andra skulder man har sedan tidigare med mera.

Vid en kreditupplysning från upplysningscentralen får de också reda på om man har tidigare betalningsanmärkningar. Har man sådana anmärkningar och vill ta ett blancolån kan det uppstå problem, i synnerhet om man tänkt  låna en större summa pengar. Då är chansen att få låna med ett blancolån väldigt liten. Detta eftersom då långivarens risk anses mycket större.

Dyrare med blancolån utan säkerhet

Ett blancolån är ett osäkrat lån, vilket betyder att det inte kräver någon form av säkerhet eller pant från låntagarens sida. Denna typ av lån beviljas baserat på låntagarens kreditvärdighet, inkomst och andra ekonomiska faktorer snarare än någon särskild tillgång. Eftersom blancolån inte har någon fysisk säkerhet att falla tillbaka på, tenderar de att ha högre räntor jämfört med säkrade lån. Detta beror på den ökade risken för långivaren.

Om en låntagare misslyckas med återbetalningen av ett blancolån, har långivaren färre möjligheter att återhämta sina förluster, vilket gör lånet riskfyllt för dem. Blancolån används ofta för oförutsedda utgifter, konsolidering av skulder, renoveringar eller andra kortvariga finansiella behov. Blancolån är trots allt ett bättre alternativ än smslån som har ännu högre räntor och avgifter. Behöver du ett litet lån kan du dock inte ta ett blancolån. Välj då bästa smslån du kan hitta för att få så låga kostnader som möjligt.

Billigare med hypotektslån med säkerhet

Å andra sidan, ett hypotekslån, ofta bara kallat ”bolån”, är ett säkrat lån där låntagaren använder fastigheten som säkerhet. Om låntagaren misslyckas med att betala tillbaka lånet, har långivaren rätt att ta över och sälja fastigheten för att återhämta sina förluster. På grund av denna säkerhet brukar räntorna för hypotekslån vara lägre än de för blancolån.

Hypotekslån tas vanligtvis upp för att köpa bostäder eller andra fastigheter. Långivaren granskar inte bara låntagarens kreditvärdighet och inkomst, utan även fastighetens värde och potentiella marknadsrisker innan de beviljar lånet.

Skillnaden mellan blancolån och hypotekslån

Huvudskillnaden mellan dessa två lånetyper ligger i säkerheten bakom dem. Medan ett blancolån är osäkrat och baseras på låntagarens finansiella kapacitet, kräver ett hypotekslån en fastighet som säkerhet och dess villkor är ofta knutna till fastighetens värde och marknadsförhållanden. Därför, när man överväger att ta upp ett lån, är det viktigt att noggrant väga fördelarna och nackdelarna med varje typ av lån och välja det som bäst passar ens ekonomiska situation och behov.

Man bör även tänka på att blancolån oftast har rörlig ränta. Räntan följer alltså räntemarknadens rörlighet och kan därför variera över tid. Det är därför viktigt att man ser till att inte ta större lån än marginalerna tillåter. Ligger man på gränsen till att klara avbetalningarna vid lånetillfället, kan det bli problem längre fram om räntorna stiger.

Vid större lån med lång återbetalningstid tittar banken på dessa saker och man kan få svårt att låna om man inte har tillräckliga marginaler. Vid små, så kallade mikrolån, är återbetalningstiden för det mesta så kort att ränterörelser inte hinner göra så stor skillnad och därför ökar chansen att få lånet beviljat om man söker ett sådant.