kreditkort

Kreditkort

Ett kreditkort kan vara ett bra alternativ till snabblån. Så använder du kreditkortet på smartaste sätt.

När många får ett fast arbete ser de det som en extra lönebonus att de även blir mer kreditvärdiga och kan få tiotusentals kronor i kredit. Många är inte medvetna om hur dyrt det kan bli i längden, speciellt om man inte klarar av att betala sina skulder.

Naturligtvis ska man vara glad för sitt kreditkort. Det underlättar vardagen och det är smidigt att kunna få alla månadens småköp på en faktura vid månadens slut. Det är normalt heller ingen ränta alls om man betalar hela kreditbeloppet på följande faktura.  Men det är några saker man ska tänka på när man väljer att skaffa ett kreditkort eller att ta ett snabblån via sms för att låna pengar.

Årsavgift

Vissa kort har en årsavgift på någon eller ett par hundralappar. Eftersom det finns många kreditkort utan årsavgift är det naturligtvis smart att välja ett sådant.

Aviavgifter

En del aktörer skyltar med låg eller t.o.m. nollränta. I det finstilta kan det dock stå att en aviavgift tillkommer varje gång man delbetalar sitt kreditbelopp. Om det handlar om små belopp så blir aviavgiften hög procentuellt sett även om den bara ligger på ett par tior, så undvik att betala små summor när en aviavgift tillkommer. De bästa kreditkorten har inga avgifter alls.

Ränta

Som sagt betalar man normalt ingen ränta alls om man betalar hela det utstående beloppet på följande faktura. Om man missar att betala eller väljer att bara delbetala är det däremot vanligtvis en väldigt hög ränta.  Ränta anges som årsränta så om räntan är 10% betyder det att under ett år så betalar man 10 procent av lånebeloppet i ränta. Utöver den summa som man ska betala tillbaka. Om man har tagit en kredit på 1000kr och räntan är 10% ska man alltså efter ett år betala tillbaka 1100 kronor eftersom 10 procent av 1000 kronor är 100 kronor.

Ofta är räntan mycket högre än så på kreditkorten. Ofta uppemot 20-30 procent så ta inte en större kredit än du kan betala tillbaka den närmaste månaden om du vill undvika att hamna i lyxfällan.  Eftersom man betalar ett visst belopp varje månad blir det heller inte lika enkelt som i exemplet ovan att beräkna den verkliga räntan, men principen är enkel. Ju högre räntesats desto dyrare blir det när du inte betalar det utstående beloppet i tid.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring

Andra fördelar med kreditkort är att det ofta ingår ett avbeställningsskydd och en reseförsäkring när man köper resa med kreditkortet. Det betyder också att om du t.ex. köpt konsertbiljetter och konserten blir inställd kan du ibland få tillbaka pengarna om du betalat med ditt kreditkort.

Många väljer att inte ha något kreditkort alls för att inte riskera att hamna i en skuldfälla, men om man ser till att ha pengar tillgängliga när den utstående krediten ska betalas är det ett smidigt sätt att sköta sina betalningar.

Uttagsavgift

Ofta kan man även ta ut kontanter i bankomat med ett kreditkort men till skillnad från ett bankkort som är kopplat till ditt bankkonto så tillkommer ofta en uttagsavgift så det är smartare att betala direkt med kortet för att slippa denna uttagsavgift. Visserligen tar bankerna ut en avgift när man betalar med kort men det är affären som står för den kostnaden.