avslag på lån

Direktlån

Funderar du på att ansöka om ett direktlån? Då kan det vara bra att få koll på faktorer i din ekonomi som kan sätta käppar i hjulet för din ansökan. Många av företagen som erbjuder direktlån har en relativt öppen inställning till vem som kan ansöka om direktlån.

Ibland behöver man snabbt och enkelt få tillgång till extra pengar, oavsett om det är för att täcka en oväntad kostnad eller finansiera en större investering. Direktlån kan vara en lösning för dig som vill låna pengar snabbt utan att behöva gå igenom en lång och tidskrävande låneansökningsprocess. Här är allt du behöver veta om direktlån.

Vad är direktlån?

Direktlån är snabba lån där du kan få pengarna direkt på ditt konto utan att behöva vänta på att en bank ska godkänna din ansökan. Direktlån ges ofta av mindre långivare eller online-kreditgivare som erbjuder mindre lån med kortare löptider och högre räntor än traditionella blancolån utan säkerhet.

Fördelar med direktlån

 • Snabbt och enkelt att ansöka om
 • Du får pengarna direkt på ditt konto
 • Du kan låna mindre summor, oftast upp till 50 000 kronor
 • Du behöver inte lägga upp någon säkerhet för lånet

Nackdelar med direktlån

 • Hög ränta och avgifter
 • Kort löptid på lånet, oftast mellan 1-5 år
 • Mindre flexibilitet än traditionella banklån

Vad kan jag använda ett direktlån till?

Ett direktlån kan användas till vad som helst, från att täcka en oväntad kostnad till att finansiera en större investering. Vanliga användningsområden för direktlån är:

 • Renovering av bostaden
 • Inköp av bil eller motorcykel
 • Konsolidering av befintliga lån eller kreditkortsskulder
 • Semester eller resa
 • Köp av teknik eller hemelektronik

Hur ansöker jag om ett direktlån?

Att ansöka om ett direktlån är oftast enkelt och smidigt. Du fyller i en online-ansökan på långivarens hemsida och anger hur mycket du vill låna och vilken återbetalningstid du önskar. När du har skickat in din ansökan görs en kreditkontroll och om du godkänns får du pengarna direkt på ditt bankkonto.

Här är en kort guide om hur du ansöker om ett direktlån:

 1. Jämför olika låneföretag: Det första steget är att jämföra olika låneföretag för att hitta det bästa alternativet för dig. Titta på räntor, avgifter och villkor för varje företag.
 2. Fyll i ansökningsformuläret: När du har valt ett lämpligt företag, fyller du i deras ansökningsformulär. Du kommer att behöva ge information om din ekonomiska situation och varför du behöver lånet.
 3. Godkänn villkoren: När du har skickat in din ansökan kommer företaget att utvärdera din kreditvärdighet och godkänna eller avslå din ansökan. Om din ansökan blir godkänd, kommer du att få information om villkoren för lånet, inklusive ränta och återbetalningsplan.
 4. Underteckna avtalet: Om du godkänner villkoren, underteckna låneavtalet online eller via post. Se till att du läser igenom villkoren noga och förstår dem innan du undertecknar avtalet.
 5. Få utbetalning: När avtalet är undertecknat och godkänt, kommer pengarna att överföras till ditt konto. Du kan sedan använda pengarna för det syfte som du ansökte om lånet för.

OBS: Det är viktigt att komma ihåg att direktlån oftast har högre räntor och avgifter jämfört med traditionella lån. Se till att du endast tar ett direktlån om det är nödvändigt och att du kan betala tillbaka det enligt villkoren.

Vad behöver jag för att kunna ansöka om ett direktlån?

Kraven för att ansöka om ett direktlån varierar mellan olika långivare, men det vanligaste är att man behöver:

 • Ha fyllt 18 år
 • Ha en fast inkomst
 • Ha ett svenskt bankkonto
 • Inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden

Direktlån kan vara en snabb och enkel lösning för dig som behöver låna pengar utan att behöva gå igenom en lång och krånglig ansökningsprocess. Men det är viktigt att komma ihåg att direktlån oftast är högkostnadskrediter med höga räntor och avgifter, vilket kan leda till att du hamnar i en skuldfälla om du inte återbetalar lånet i tid. Därför är det viktigt att vara ansvarsfull och noga överväga om ett direktlån verkligen är nödvändigt och att man har möjlighet att betala tillbaka det i tid. Det kan också vara en bra idé att jämföra olika direktlåneerbjudanden och ta reda på vilka som har bra lånevillkor för att undvika onödiga kostnader och skulder.

Anledning till avslag på direktlån

Men det finns givna faktorer som direkt kan leda till avslag.

Obetalt skuldsaldo

Innan du får ta ytterligare ett snabblån, så vill kreditföretag säkerställa så att du verkligen har för avsikt att amortera ditt lån och betala räntekostnaden. Därför så kommer de alltid att neka dig ytterligare ett lån, såvida du inte har löst det gamla. De vill ju heller inte att du ska ”betala lån med nya lån” och på så vis riskera att hamna i en ekonomisk fälla. Alltså i en situation där räntan på sikt bygger upp ett lånekapital som du inte kan lösa.

Betalningsanmärkning

Nej, det är inte alla kreditföretag som ger avslag bara för att du har en betalningsanmärkning. Många gör det visserligen, alltså ger avslag direkt. Storbankerna skulle exempelvis aldrig drömma om att ge lån till någon som gjort sig skyldig till en betalningsanmärkning. Däremot så finns det företag som specialiserat sig på denna typ av lånegrupp, såsom Bluestep.

Men rent allmänt brukar inställningen vara mer öppen hos de kreditföretag som verkar på marknaden för direktlån. Lån där du kan ansöka direkt på nätet, och som ofta innebär en mindre lånesumma, och snabba besked. Men även bland dessa kreditföretag, finns det enskilda aktörer som inte lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkning.

Ingen inkomst

Har du ingen registrerat inkomst, eller kan uppvisa något hållbart bevis för att du fått jobb, eller har någon ”seriös” återkommande inkomst som gäller inom en snar framtid – ja, då är sannolikheten stor att du får avslag. Oavsett storleken på lånesumman, så vill ju kreditföretaget alltid försäkra sig om att de får sina pengar tillbaka, med ränta.

Fel ålder

Det vanliga är att man måste vara 18 år gammal för att få ta ett lån. Detta är alltså den nedre gränsen, men vissa kreditföretag sätter egna åldersgränser som kan sträcka sig upp till 25 år. Är du 19 och får avslag, trots att du inte kan se någon annan anledning, så är det förmodligen din ålder som är för låg.

Låg kreditvärdighet

Hög kreditscoring får individer med hög lön, gott om sparade pengar, inga betalningsanmärkningar och en allmänt solid ekonomi. Ordning och reda med andra ord. (Alltså i princip individer som förmodligen aldrig kommer att behöva ta ett snabblån.) Alla banker och kreditföretag gör sin egen kreditbedömning.

Vissa använder sig av väldigt enkla faktorer, medans andra har väldigt komplexa uträkningar och titta på många olika faktorer. Detta gäller även företag som ger direktlån, så om du får avslag kan det innebär att du inte nått upp till den lägsta gränsen för deras kreditscoring.