gemensamt lån

Gemensamt lån

Om du behöver ett mindre eller större tillskott i kassan för en investering eller en plötslig utgift av något slag så kan ett blancolån vara lösningen. Ibland kan det dock vara knivigt att uppfylla alla de granskningar och krav som banker oftast gör innan ett lån kommer att beviljas. Kanske har du en betalningsanmärkning eller kreditupplysning för mycket i bagaget som minskar förutsättningarna.

Kanske är du tillfälligt utan jobb, vilket gör att bankerna ser på dig med mindre blida ögon. I sådana här lägen kan det vara lite knepigt att få ekonomin att gå ihop till exempel vid en plötslig större utgiftspost. Då kan lösningen vara att låna tillsammans med någon annan eller så kan ett annat alternativ vara att göra en prisjämförelse av snabblån om beloppet inte är så högt.

Låna tillsammans med en vän?

Idag är det många som jobbar med tillfälliga anställningar eller på projektbasis, något som kan minska på möjligheterna att beviljas ett lån. Men det finns alternativ också om du behöver ansöka om ett lån under en tidsperiod när du är utan fast inkomst. Dina chanser kan öka betydligt om du tar lånet tillsammans med en annan person, som kan vara din fru eller sambo men även någon annan anhörig eller till och med en kompis i vissa fall.

Det här kan öka på möjligheterna till ett lån överhuvudtaget och också till att få en större summa med bättre lånevillkor och ränta än om du själv står som ensam låntagare. Bankerna ser vanligtvis mera positivt på ett lån med två låntagare i stället för en, eftersom det innebär större återbetalningsförmåga och i praktiken även en större säkerhet och garanti för att lånet betalas tillbaka.

Vad betyder medsökande vid lån?

Att ta ett lån tillsammans med en annan person innebär att du blir medlåntagare till lånet. I praktiken betyder det att du tar på dig ansvaret för hela lånet tillsammans med den andra och står som en garant för lånet. Vanligtvis är det maken, sambon eller någon annan familjemedlem eller släkting som fungerar som medsökande, men det är även möjligt att en god vän kan ställa upp.

Oberoende om det är ens partner eller kompis är det mycket viktigt att man har all information om vad det innebär, eftersom den andra blir ansvarig för lånets betalning om du själv inte har möjlighet att betala. Personen som står som medsökande skriver under på låneavtalet och står alltså som betalningsansvarig om något händer.