mrkoll

Hur länge syns en dom på MrKoll?

När du dömts för ett brott i Sverige kan information om domen dyka upp på webbplatser som MrKoll, där allmänheten kan ta del av rättsliga uppgifter. Men hur länge är egentligen en dom synlig på MrKoll och vad är skillnaden mellan detta och andra offentliga register, som belastningsregistret?

Tidsramar för synlighet på MrKoll

MrKoll hämtar och publicerar information om brott från offentliga källor, såsom belastningsregistret och domstolshandlingar. På MrKoll brukar en dom vara synlig i fem år. Efter denna tidsperiod tas domen bort från plattformen, vilket innebär att den inte längre är tillgänglig för allmänheten genom denna tjänst. Detta gäller oavsett brottets allvar eller typ av påföljd, men MrKoll har valt att följa denna femåriga gräns som standard.

Skillnad mellan MrKoll och belastningsregistret

Det finns dock en viktig distinktion mellan MrKoll och belastningsregistret, som är den officiella förteckningen över brott som hanteras av Polisen. Även om information försvinner från MrKoll efter fem år, kan uppgifterna finnas kvar betydligt längre i belastningsregistret. Lagringstiden i belastningsregistret varierar beroende på brottets art och den påföljd som utdömts.

Enligt juridisk rådgivning kan uppgifterna i belastningsregistret lagras i upp till tio år om du var över 18 år vid brottstillfället. Detta innebär att även om uppgifterna inte längre är synliga på MrKoll eller Lexbase efter fem år, kan de fortfarande finnas kvar i det officiella belastningsregistret under en längre tid.

Hur påverkar brottets art och påföljd?

Det är också viktigt att förstå att vilken typ av brott du dömts för samt påföljden du fått har en direkt inverkan på hur länge informationen finns kvar i belastningsregistret. För allvarliga brott, som fängelsestraff, kan uppgifterna finnas kvar betydligt längre än för mindre allvarliga brott, såsom böter eller villkorliga domar.

MrKoll följer dock inte dessa nyanserade tidsgränser utan använder en generell femårsgräns för de flesta uppgifter. Däremot kan belastningsregistret fortsätta att hålla kvar informationen under längre perioder beroende på brottets karaktär och påföljd.

När försvinner uppgifterna?

På MrKoll försvinner domar och brottsinformation automatiskt efter fem år. Men det betyder inte att domen inte längre är offentlig i andra sammanhang. Eftersom en dom är en offentlig handling kan den vara tillgänglig för dem som begär ut specifika uppgifter från domstolar, och dessutom kan belastningsregistret lagra informationen längre, beroende på brottets allvar och vilken påföljd som dömts ut.

För brott begångna av personer under 18 år kan tidsgränserna vara kortare både på MrKoll och i belastningsregistret. Men när det gäller brott begångna av vuxna över 18 år vid tidpunkten för brottet, gäller de längre tidsramarna, särskilt i belastningsregistret.

Sammanfattning

Information om domar syns på MrKoll i upp till fem år, varefter de tas bort. Däremot kan uppgifter om brottet finnas kvar i det officiella belastningsregistret i upp till tio år beroende på brottets art och den dömdes ålder vid brottstillfället. Medan MrKoll fokuserar på att tillhandahålla en viss tidsram för allmän visning, är belastningsregistret mer långvarigt och följer specifika regler för olika typer av brott och påföljder.

Så även om din dom inte längre är synlig för allmänheten via MrKoll efter fem år, kan myndigheter och vissa arbetsgivare fortfarande få tillgång till informationen i belastningsregistret under en längre tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *